21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Oda/Borsa AKP’den Erdoğan’a Irak Ticareti Çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırındaki ticaret engellerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Türkiye’ye geliyor. Sudani’nin ziyareti öncesinde Doğu ve Güneydoğu iş dünyasından, Irak ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde bir talep geldi.

21 oda ve borsa yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Bizler, bölge Oda/Borsa temsilcileri olarak, yıllardır Irak ile ticaretin omurgasını oluşturan iş insanlarıyız. Savaş, ambargo, kriz ve pandemi dönemlerinde dahi Irak’a, özellikle temel gıda maddeleri başta olmak üzere, kesintisiz ticaretimizi sürdürdük. Ancak bugün, ne yazık ki “Irak ile ticaretimizi nasıl artırırız?” sorusunu tartışmak yerine, mevcut ticaretimizi nasıl sürdürebiliriz kaygısı içerisindeyiz”

Ekonomim’in aktardığına göre açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, özetlediğimiz sorunlar, sadece ticaretimizin gelişmesini değil, mevcut ticari ilişkimizin sürdürülebilirliğini bile tehdit eder hale gelmiştir.” denildi.

IRAK İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR

Oda ve borsalar, ticareti zorlaştıran sorunları şu şekilde sıraladı:

“1- IKBY ve merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıklar

Irak, merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki yetki karmaşası, Türk ihracatçılarını ve taşıyıcılarını olumsuz etkilemektedir. Musul girişinde kurulan kontrol noktası, yalnızca Türkiye’den gelen mallara uygulanmaktadır.

2- Vergi ve masrafların yarattığı rekabet eşitsizliği

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda tüm vergiler ve prosedürler uygulanırken, İran-Irak sınır kapılarında kurallar esnetilmektedir. Bu durum, fazladan ödenen vergiler ve masraflar sebebiyle ciddi bir rekabet dezavantajı yaratmaktadır.

3- Vergi yükleri ve yerel üretimi koruma uygulamaları

Bazı ürünlere yönelik yüksek vergi uygulamaları sadece İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda uygulanmakta, diğer sınır kapılarında ise muafiyet sağlanmaktadır. Bu durum, Türk ürünlerine karşı bir korunma mekanizması oluşturmakta ve eşit rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır.

4- Transit taşımacılığın önündeki engeller

Irak, TIR sistemine taraf olmasına rağmen, ülke içinden transit geçiş hakkı uygulamada tanınmamaktadır. Dünya genelinde kendi araçlarımızla taşıma yapabilirken, Irak topraklarında bu imkandan yoksunuz.

5- Şoför vize sorunu, lojistik süreçlerin gecikmesi

İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda Irak vizesi alınamıyor olması, lojistik süreçleri geciktirmekte ve operasyonel zorluklara neden olmaktadır”

Açıklamaya imza atan kurumlar şunlardır: Adıyaman, Şırnak, Batman, Tunceli, Cizre, Van, Diyarbakır, Yüksekova, Erciş, Hakkari, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Muş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları.

Related Posts

AKP satmaya devam ediyor… 23 yılın rekoru kırıldı

AKP iktidarında kamuya ait taşınmazların satışı hız kesmeden sürüyor. 2025’in ilk yarısında elde edilen gelir, son 23 yılın rekorunu kırarken, devlet kurumlarına ait çok sayıda arazi ve bina elden çıkarıldı. Satış listesinde Karayolları’ndan Şeker Fabrikaları’na kadar birçok kritik kamu kurumu bulunuyor.

İŞKUR’dan kamu kurumlarına geçici süreli personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Son 20 yılın istatistiği: Rusya büyümede tüm Batı ekonomilerini geride bıraktı

Rusya Devlet Başkanlığı Yabancı Ülkelerle Yatırım ve Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Dmitriyev, Rusya’nın son 20 yılda ekonomik büyüme konusunda tüm Batı ekonomilerini geride bıraktığını gösteren istatistiklere dikkat çekti.

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?