CHP’nin yol haritası

CHP Lideri Özgür Özel, son grup toplantısında cumhurbaşkanı adayının tüm üyelerin katılımıyla yapılacak önseçimle belirleneceğini açıklamış ve “yeni bir yola girdik, bugün birinci gün” demişti.

Özel’in grup konuşması ve daha sonraki açıklamalarıyla CHP’nin yeni yol haritası da somutlaşmaya başladı.

CHP Lideri Özel ile cumhurbaşkanlığı adaylığı için en güçlü isimlerden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanı adayının bir an önce belirlenmesi gerektiği görüşündeler.

Cumhurbaşkanlığı adaylığının en güçlü diğer ismi olarak görülen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise adayın henüz erken seçim tarihi belli değilken belirlenmesinin yanlış olacağı görüşünde.

Bu görüşünü açıklarken de Türkiye’nin gerçek gündeminin; ekonomik kriz, yoksulluk, geçim derdi olduğunu, adaylık yerine bu konuların gündemde tutulması gerektiğini söylemişti.

CHP’nin bir önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Mansur Yavaş gibi adayın erken belirlenmesinin yanlış olduğunu söyledi.

CHP’nin önemli isimlerinden Prof. Dr. Hurşit Güneş de ortada erken seçim tarihi yokken adayın erkenden belirlenmesinin hata olacağını vurguladı.

Adayın erken belirlenmesi konusunda CHP’de iki karşıt görüş var.

CHP Lideri Özel, İmamoğlu ve Yavaş dün akşam bir araya gelerek üçlü bir zirve yaptılar.

Bu zirveye bir “ikna zirvesi” diyebiliriz.

Çünkü bu üçlü toplantının amacı Özel ve İmamoğlu’nun, Yavaş’ı ikna edip, adayın erken belirlenmesi konusundaki kaygılarını gidermekti.

Bu zirvenin zamanlaması da önemliydi.

Çünkü bir gün sonra (bugün) toplanacak CHP Parti Meclisi toplantısı, adayın belirlenme tarihi ve yöntemi konusunda karar verecek.

Yavaş, Özel ve İmamoğlu tarafından ikna edildi mi?

Bu sorunun yanıtı henüz bilinmiyor.

Ancak Yavaş ikna edilmiş olsa da olmasa da CHP lideri Özel bugün Parti Meclisi’ne, adayın bütün üyelerin katılımıyla yapılacak bir ön seçimle, mümkün olan en kısa zamanda belirlenmesi önerisini götürecek.

Büyük olasılıkla da Parti Meclisi Özel’in önerisini karara dönüştürecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, önseçim için nerelerde sandık kurulacağını, sandık görevlilerinin belirlenmesi çalışmasını organize edecek.

CHP Genel Merkezi’nin tahminine göre bu çalışmalar bir ay, en fazla bir buçuk ay zaman alacak ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Mart ayı sonlarında, en geç Nisan ayı başında belirlenecek.

Tabii önseçimden birinci çıkan ismin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi kararını bu konuda yetkili olan CHP Meclis grubu verecek.

CHP için önemli olan bu sürecin parti içinde bir kutuplaşma ve küskünlük olmadan aşılabilmesi.

Önseçimde kaybeden aday veya adayların taraftarlarının bir kırgınlık içine girmeden seçilen cumhurbaşkanı adayının etrafında kenetlenebilmeleri.

Parti içi demokratik mücadele CHP’nin diğer partilere olan üstünlüğüdür.

Bu mücadelenin sonucunun da kabullenilmesi demokratik olgunluğun gereğidir.

Böyle bir yarış sonunda CHP’nin bölünmesi, iktidara karşı ortak tavır geliştirememesi tarihi bir hata olur.

Önseçim ve CHP’nin TBMM grubunun onayıyla aday belirlendikten sonra, ortak hedef doğrultusunda, her partilinin elinden gelen çabayı göstermesi en doğru yol olur.

CHP’nin adayını belirlemiş olması diğer muhalefet partileriyle bir uzlaşma sağlanmasına da engel değildir.

CHP adayını belirledikten sonra başta İYİ Parti olmak üzere diğer muhalefet partileriyle güç birliği arayışına girebilir.

Diğer muhalefet partileriyle, ortak hedefler ve yönetim kadrolarının belirlenmesi konularında uzlaşma sağlanırsa sandıkta “seçim işbirliği” sağlanabilir.

CHP’nin bu yönde çaba göstermesi doğru bir yol olur.

İmamoğlu da Yavaş da sağ kesimden de oy alabilecek isimler.

Önemli olan bu iki ismin parti kararı doğrultusunda birlikte çalışmayı, seçim kampanyasını birlikte yürütmeyi, kürsüye birlikte çıkmayı başarabilmeleridir.

Related Posts

Fransa’da kamusal alanlarda sigara yasağı resmen başladı

Fransa’da çocukları pasif içicilikten korumayı amaçlayan yeni sigara yasağı yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında artık ülkedeki plajlarda, parklarda, otobüs duraklarında ve bazı kamuya açık alanlarda sigara içmek yasak. Geçtiğimiz Cumartesi günü Fransa …

MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak’a gitti

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Irak’ta Erbil kentinde Mesut ve Neçirvan Barzani ile bir araya geldi

İmamoğlu’ndan tutuklanmasının 100. gününde Saraçhane’ye mesaj: Mühür, kendini sultan zannedenler de değil milletimizdedir, sandıkta son kararı millet verir

İmamoğlu’ndan tutuklanmasının 100. gününde Saraçhane’ye mesaj: Mühür, kendini sultan zannedenler de değil milletimizdedir, sandıkta son kararı millet verir

Son Dakika… Cemil Tugay’dan ‘Tunç Soyer için düğmeye bastı’ iddialarına sert yanıt

Son Dakika… İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 120 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin konuştu. Tugay, operasyona ilişkin şikayetçinin kendisi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

17 dakikalık telefon görüşmesi Başbakan’ı koltuğundan etti

Tayland Anayasa Mahkemesi, eski Kamboçya Başbakanı ve Senato Başkanı Hun Sen ile yaptığı telefon görüşmesi tartışmalara yol açan Başbakan Paetongtarn Şinavatra’yı görevden uzaklaştırdı. Tayland’da 36 senatör, Şinavatra’yı eski Kamboçya Başbakanı Hun …

Ümit Özdağ’dan ‘orman yangınları’ tepkisi: Artık bir milli güvenlik meselesi haline geldi

Orman yangınlarına ilişkin olarak bir açıklama yapan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, “İktidar her yaz yangınlara hazırlıksız yakalanıyor. Yeterli insan, uçak ve istihbarat yok. Bu sene ne yazık ki kaybedildi. Gelecek yaza çok kapsamlı bir hazırlık yapmalıyız” ifadesini kullandı.