Bin 300 yıllık ‘şeytan parası hazinesi’ bulundu

Hristiyan misyonerler tarafından ‘şeytanın parası’ olarak adlandırılan bu tür adaklar, pagan inançlarına tepki olarak yapılan dini ritüellerin bir parçası olabilir.

Kültürel Miras Ajansı’ndan arkeolog Jan-Willem de Kort, bölgenin Sakson toprakları olarak bilindiğini ancak buradaki halkın kendilerini bu isimle tanımlamayabileceğini belirtti ve “Muhtemelen Saksonlar, dış dünyada paganları tanımlamak için kullanılan bir terimdi” dedi.

Hazinenin bulunduğu bölge, Hezingen köyü yakınlarında, Almanya sınırına 130 kilometre mesafede yer alıyor. Bölge, tarih boyunca Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırı olarak kabul edilen Aşağı Almanya Limes’inin hemen kuzeyinde bulunuyor. 5. yüzyılda Roma’nın buradan çekilmesinin ardından, bölgedeki halkın pagan tanrılara adak sunmaya devam ettiği tahmin ediliyor.

‘ŞEYTANIN PARASI’ METAL DEDEKTÖR İLE BULUNDU

2020 ve 2021 yıllarında metal dedektörü kullanan araştırmacılar, bölgede altın ve gümüş sikkeler buldu. Yetkililerle iş birliği yapılarak yapılan kazılarda 100’den fazla altın ve gümüş sikke, altın takılar, kolyeler, küpeler ve büyük değerli metaller ortaya çıkarıldı. Bazı büyük parçaların, ağırlıkları üzerinden değerlendirilen “hacksilver” türünde ticari metaller olabileceği düşünülüyor.

Bölgedeki toprak analizlerinde kemik kalıntıları bulundu, bu da burada hayvan kurban edildiğine işaret ediyor. Ayrıca keşfedilen sikkeler arasında 7. yüzyılda Frank İmparatorluğu’na ait son derece nadir basılmış paralar da bulunuyor.

PAGAN KÜLT ALANI OLABİLİR

Kazıları yöneten de Kort, hazinenin birkaç farklı noktaya gömülmüş olması nedeniyle buranın bir pagan tapınak alanı olduğunu düşündüklerini belirtti. Adakların hangi tanrılara yapıldığı bilinmese de, Norse mitolojisindeki Odin’in Alman versiyonu olan Wodan’a yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

9. yüzyıldan kalma bir Hristiyan vaftiz belgesine göre, Saksonlar Hristiyanlığı kabul ettiklerinde, Wodan ve diğer tanrıları reddetmeye zorlanıyordu. Bu belgede, eski tanrılara sunulan adaklar ‘diobolgelde’ yani ‘şeytanın altını’ olarak tanımlanıyordu.

Kazılarda ayrıca 14 ahşap direğin bulunduğu bir sıra tespit edildi. Direklerin doğu-batı eksenine göre yerleştirildiği ve içlerinden bazılarının kutsal sütunlar olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bu düzen, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarını işaret ediyor olabilir ve paganların tarımsal üretkenliği artırmak için tanrılara dualar ettikleri bir yer olabilir.

Related Posts

Öğretmen atamalarında yeni dönem başlıyor: Milli Eğitim Akademisi’nin detaylar ilk kez açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında yeni bir sistemi hayata geçiriyor. KPSS şartı kaldırılırken, sözlü mülakat uygulamasına da son veriliyor. Kurulacak Milli Eğitim Akademilerinde, öğretmen adayları beceri odaklı uygulamalı eğitimden geçecek. Yeni uygulamanın detaylarını ilk kez Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural anlattı.

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

Öğretmen Atamaları Nasıl Olacak?

Öğretmen atamaları konusu hala tartışılmaya devam ediyor! Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımlarında ‘Çoklu Değerlendirme Sistemini’ hayata geçireceklerini açıkladı. 

İOKBS Tamamlandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS)”, 27 Nisan 2025 Pazar günü sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

Kaymakam, 23 Nisan Bayramı’nda Koltuğunu Öğrencilere Devretti

Sinop’un Gerze ilçesinde Kaymakam Mehmet Deniz Arabacı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu temsili olarak ilkokul öğrencilerine devretti. Kaymakam Arabacı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Nehir …

2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

2025-TUS/1 sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar, gözlerini tercih kılavuzunun ne zaman yayımlanacağına çevirdi. Peki, 2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir