18. IICEC Konferansı Dünya Enerji Piyasalarındaki Riskleri ve Fırsatları Ele Aldı

“`html

Enerji ve İklim Üzerine Önemli Görüşmeler: 18. IICEC Konferansı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), 11 Nisan tarihinde “Türkiye’de ve Dünyada Enerji Piyasalarına Bakış: Riskler ve Fırsatlar” temalı 18. IICEC Konferansı’nı düzenledi. Konferansın onur konuğu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, akıllı enerji dönüşümünün gerekliliğine vurgu yaparken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol enerji dönüşümünün ekonomik rekabetçiliğin dinamikleriyle nasıl şekillendiğini açıkladı.

Kapsamlı Enerji Tartışmaları

Konferans, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve IEA Başkanı Dr. Fatih Birol’un ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de gerçekleşti. Panelde, IICEC Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Zaimler moderatörlüğünde, enerji sektöründeki riskler ve fırsatlar derinlemesine değerlendirildi.

Akıllı Enerji Dönüşümü Üzerine Vurgular

Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji güvenliğini artırmak ve net-sıfır emisyon hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla kapsamlı akıllı enerji dönüşümü stratejileri uyguladıklarını ifade etti. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını artırdığına ve kurulu gücün 30.000 MW’tan 107.000 MW’a çıktığına dikkat çekti.

Yenilenebilir Enerji Hedefleri

Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar her yıl 8.000 MW kapasite devreye almayı planladığını, geçen yıl devreye alınan kapasitelerin neredeyse tamamen yenilenebilir enerji yatırımlarına dayandığını belirtti. Ayrıca, doğalgazın fosil yakıtlardan nükleere geçişteki rolünü de vurguladı.

Enerji Verimliliği Önceliyoruz

Alparslan Bayraktar, enerji verimliliğinin Türkiye’deki enerji dönüşümünün en kritik aracı olduğunu belirterek, bu amaçla dört ana başlıkta çalışmalar yürütüldüğünü söyledi:

  • Yenilenebilir enerji yatırımları
  • Doğal gaz ve petrol üretimi
  • Nükleer enerji
  • Kritik madenler ve bunları destekleyecek enerji altyapısı

Global Enerji Dinamikleri Üzerine Değerlendirmeler

Dr. Fatih Birol, enerji sektöründeki dönüşümlerin ekonomi ve sanayi politikalarından kaynaklandığını vurguladı. Dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarının artmakta olduğunu belirten Birol, elektrikli araçların pazar payının her dört araçtan birine çıktığını ifade etti.

Enerji Fiyatlarındaki Beklentiler

Birol, petrol ve doğal gaz fiyatlarında bir yumuşama dönemi beklediklerini belirtti ve bu durumun Türkiye için olumlu olacağını, enerji bağımlılığının azalmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Kritik Mineraller Üzerine Vurgu

Panelde, kritik minerallerin önemi de ele alındı. Dr. Birol, bakır ve diğer madenlerin enerji dönüşümündeki yerini sıklıkla gündeme getirirken, Türkiye’nin kritik maden envanterini yayımladığını duyurdu.

Gelecek Hedeflerimiz

Sözlerine devam eden Güler Sabancı, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük enerji sektörlerinden biri haline geldiğine dikkat çekerek, ülkenin enerji stratejileri sayesinde sürdürülebilir bir enerji geleceğine yönelik önemli adımlar attığını belirtti. IICEC’in enerji politikaları da bu hedefleri desteklemektedir.

IICEC Raporu: Enerji Verimliliği ve Ekonomik Katkılar

IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, “IICEC Türkiye Enerji Verimliliği Görünümü Raporu”nu sundu. Bu rapor, Türkiye’nin enerji güvenliği ve bağımsızlığı hedeflerini maliyet etkin bir şekilde sağlamanın yollarını ortaya koyuyor. Enerji verimliliğiyle ilgili 11 somut öneri geliştirilmiştir.

Tüm bu çalışmalara ve stratejilere rağmen, bayram gibi enerji verimliliği ve erişilebilirliğinin artırılması için çabaların devam edecek olduğunu belirten Güray, Türkiye’nin bu alanda önemli bir örnek konumuna ulaşacağına inandığını ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Related Posts

Hilton’dan Türkiye’de sekiz yeni otel için imza

Hilton, Türkiye’de sekiz yeni otel için anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu yeni anlaşmaların, markanın yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği çok adetli otel projesi imzasının bir parçasını oluşturduğu belirtildi.

Araplara mücevher satışı zirveye çıktı! Çorum ikinci sırada yer aldı

Türkiye, 2025’in ilk yarısında ihracat artışında en büyük sıçramayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı. BAE’ye dış satım yüzde 64,5 artarak 3,3 milyar dolara ulaşırken, mücevher sektörü başı çekti.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı