Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Elon Musk, OpenAI Davasını Kararlılıkla Sürdürüyor

Musk’ın avukatı Marc Toberoff, yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyuru hiçbir şeyi değiştirmiyor. OpenAI hâlâ kapalı kaynak yapay zekâ geliştiriyor ve bu, Altman, yatırımcıları ve Microsoft’un çıkarları doğrultusunda ilerliyor” ifadelerini kullandı. Toberoff, OpenAI’nın yeni yapıdaki ‘kâr amacı gütmeyen kontrol’ söyleminin gerçeği gizlediğini savunuyor. Toberoff bununla birlikte vakıf statüsündeki OpenAI’ın, Altman liderliğindeki kâr amaçlı şirkette yalnızca “önemsiz bir pay” sahibi olacağını iddia etti. 

DAVA NEDEN AÇILDI?

Musk, OpenAI’nın ilk yatırımcılarından biri olarak, şirketin yalnızca insanlık yararına çalışan açık kaynaklı bir organizasyon olacağı sözünü verdiğini söylüyor. Ancak şirketin geçen yıl dev teknoloji firmalarıyla (özellikle Microsoft’la) yakın ilişkiler kurarak ve ticari ürünler geliştirerek bu ilkeye sırt çevirdiğini iddia ediyor. OpenAI, günümüzde ChatGPT ve GPT modelleriyle yapay zekâ alanında lider konumda.

Musk, geçtiğimiz aylarda OpenAI’ı 97,4 milyar dolara satın almayı teklif etmiş, ancak bu teklif şirket tarafından “ciddiyetsiz” bulunarak reddedilmişti. OpenAI, Musk’ın bu hamlesinin rakip firması xAI’ın önünü açmak için olduğunu savunmuştu. xAI, Elon Musk’ın sahibi olduğu Grok adlı yapay zekâ sohbet robotunun geliştiricisi. 

OPENAI CEPHESİNDE NELER OLUYOR?

OpenAI, kamuoyu baskısı ve artan siyasi denetim çağrılarının ardından yapısal değişikliğe gitme kararı aldı. Şirket, kâr amacı güden OpenAI LLC’nin, kamu yararı doğrultusunda çalışan bir şirkete dönüştürüleceğini ve bu yapının hâlâ kâr amacı gütmeyen OpenAI Vakfı tarafından yönetileceğini duyurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, bu kararın “toplum liderleriyle yapılan görüşmeler ve Kaliforniya ile Delaware başsavcılıklarıyla yürütülen yapıcı diyalogların” sonucunda alındığını ifade etti.

Geçtiğimiz ay, aralarında eski OpenAI çalışanlarının da bulunduğu yapay zekâ topluluğundan çok sayıda kişi, şirketin mevcut dönüşüm sürecinin durdurulması için ABD’li yetkililere açık mektup göndermişti. Bu kişiler, özellikle yapay zekâ sistemlerinin güvenliği ve toplumsal etkileri konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını belirtmişti.

Ancak tüm bu geri adımlara rağmen Elon Musk, OpenAI’yı affetmiş değil. Bloomberg’e konuşan avukat Toberoff, “Şirketin misyonuna ihanet edildi” diyerek, davanın süreceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: Mashable

Related Posts

Otomobil devinde kamera krizi: Binlerce araç geri çağrıldı

Volvo, ABD’de 2021-2025 yılları arasında üretilen 413 bini aşkın aracı, geri vitese alındığında arka görüş kamerasının çalışmaması nedeniyle geri çağırma kararı aldı. Sorunun yazılım güncellemesiyle çözüleceği açıklanırken, üretim tesisinde iş gücünün yüzde 5 oranında azaltılacağı da duyuruldu.

Ubisoft’un 9 yeni Assassin’s Creed oyunu geliştirdiği ortaya çıktı

Yeni bir iddiaya göre Ubisoft, yeni Assassin’s Creed oyunları üzerinde çalışıyor.

Yapay zeka ile restoran devrimi! Lezzetin yeni şefi

Restoran sektörü, teknolojik dönüşümün ön saflarında yer aldı. Yapay zeka (AI), mutfak operasyonlarından müşteri etkileşimlerine kadar her alanda yenilikçi çözümler sunarak işletmelerin verimliliğini artırıyor ve rekabet avantajı sağladı. 2025 …

Elazığ’da yüzme müsabakaları sona erdi

Türkiye Su Topu Federasyonu’nun 2025 yılı faaliyet programı kapsamında düzenlenen Erkekler 1. Lig A Grubu 1. devre müsabakaları, 2-4 Mayıs tarihleri arasında Elazığ’da yapıldı.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir