Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Yurtdışından Gelen Patatesler Türkiye’de Kontrolden Geçirildi

Son 2 ay içerisinde Akdeniz üzerinden gemilerle Mersin limanına tonlarca tohumluk patates geldi. Gelen patatesler Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrollerde İskoçya menşeli 850 ton tohumluk, Hollanda menşeli 4 ayrı sevkiyatta 585 ton 400 kilogramı tohumluk bin 152 ton 150 kilogram, Almanya menşeli 150 ton patateste ’Potato leafroll polerovirus’ ve ’Tobacco rattle tobravirus’ tespit edildi. Tespit edilen ekseriya tohumluk toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Yeterli mi?

Yurtdışından gelen patateslerin virüslü çıkması dikkat çekerken, Türkiye’deki üretim miktarının yeterli olup olmadığını da akıllara getirdi. Fazla verim alınması, besin değerinin yüksekliği, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması, her iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilip tüketilen patateste Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon ton artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde başta olmak üzere sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da gerçekleştiriliyor. 10 ilde 6 milyon ton patatesin yaklaşık 5 milyon tonu üretiliyor. 6 milyon ton patates kişibaşına 70 kiloya tekabül ediyor. Kişi başına tüketiminin 52 kilograma kadar çıktığı patateste Türkiye’nin üretiminin kendinin yetecek kadar olduğu öğrenildi.

Zaman zaman farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen patateslerin genelde tohumluk olarak ülkeye getirildiği öğrenilirken bu miktarın üretimin yanında yüzde birlerde olduğu ifade edildi.

‘DIŞARIDAN GELMESİNE HİÇ GEREK YOK’

Patates üretimin yoğun olduğu Adana’da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurtdışından geliyor” dedi.

Patatesin İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine de dikkat çeken Doğan, “Eğer yurtdışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

AKP satmaya devam ediyor… 23 yılın rekoru kırıldı

AKP iktidarında kamuya ait taşınmazların satışı hız kesmeden sürüyor. 2025’in ilk yarısında elde edilen gelir, son 23 yılın rekorunu kırarken, devlet kurumlarına ait çok sayıda arazi ve bina elden çıkarıldı. Satış listesinde Karayolları’ndan Şeker Fabrikaları’na kadar birçok kritik kamu kurumu bulunuyor.

İŞKUR’dan kamu kurumlarına geçici süreli personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Son 20 yılın istatistiği: Rusya büyümede tüm Batı ekonomilerini geride bıraktı

Rusya Devlet Başkanlığı Yabancı Ülkelerle Yatırım ve Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Dmitriyev, Rusya’nın son 20 yılda ekonomik büyüme konusunda tüm Batı ekonomilerini geride bıraktığını gösteren istatistiklere dikkat çekti.

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?