Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Hastaneden yapılan duyuruya göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yürütülen bir araştırmada, 1,2 milyon insanın 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin %26 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Kalp-damar hastalıklarına genel olarak bağlı riskler de %23 azaldı. Araştırmacılara göre, zona enfeksiyonu damar duvarlarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna yol açabilirken aşı bu süreci önleyerek koruma sağlıyor.

Çalışma, aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde daha belirgin olduğunu ve etkinliğin 8 yıla kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altındakilerde ve sigara/alkol kullananlarda etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır

Açıklamada görüşleri paylaşılan Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş’a göre, kalp hastalıklarının altında yatan önemli etkenlerden biri enfeksiyonlar nedeniyle oluşan iltihaplı süreçlerdir. Zona hastalığının damar yapısını bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Koçaş, aşının bu süreci durdurarak kalbi koruyabileceğini belirtti.

Aşının etkilerinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ifade eden Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesi gerektiğini belirterek, bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.