Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Prof. Dr. Adem Keskin: Keneyi Çıkarmak İçin Doğru Yöntemleri Kullanmalıyız

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Keskin, kenelerle mücadelede yapılan hatalara dikkat çekerek, “Keneyi gördüğümüzde üzerine ateş tutmak, kolonya, alkol ya da yağ dökmek gibi yanlış uygulamalar var. Bu keneyi panikletir. Çıplak elle dokunmak da risklidir” dedi.

Yükseköğretim Kurulu’nca 81 ilde düzenlenen Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından Gökmedrese’de düzenlenen programda, keneler hakkında vatandaşlar bilgilendirildi. Prof. Dr. Adem Keskin, etkinlikte yaptığı konuşmada kenelerin hızlı bir şekilde çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Keneyi çıkarmanın teknik bir iş olmadığını belirten Keskin, “Keneyi çıkarırken en kısa sürede müdahale etmek önemlidir. Bir cımbız veya ip yardımıyla keneyi çıkarmak mümkündür. Keneyi çıkarırken panik yapmamak ve yanlış yöntemlerden kaçınmak gerekir. Keneyi gördüğümüzde hemen doğru yöntemlerle çıkarmalıyız” şeklinde konuştu.

Keskin, her kenenin hastalık bulaştırmadığını ve bu konunun sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın problemi olduğunu vurgulayarak, “Sadece bizim problemiz değil. Kenelerin yaydığı hastalıklar tüm dünyayı etkileyen ciddi bir sorundur. Doğru bilgi ve uygulamalarla kenelerle başa çıkabiliriz” ifadelerini kullandı. (DHA)

Related Posts

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Yapay zeka, yüzde 90’a yakın başarıyla kanseri erken teşhis etti

Sağlık Bakanlığı, “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi” ile bir yılda bir milyonu aşkın görüntünün incelendiğini ve kanserin erken teşhisinde yüzde 90’a yakın başarı sağlandığını bildirdi.

Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini bildirdi.