Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru Göz Hastalığı ve Özel Tanı Şartı

Kuru göz hastalığının toplumda yaygın ancak hafife alınan bir sorun olduğunu vurgulayan Göz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, gözyaşı üretimindeki azalma veya buharlaşma artışıyla ortaya çıkan belirtilerin, yanma, batma ve görme kalitesinde düşüşe neden olduğunu belirtti. Tedavide kişiye özel tanının önemine dikkat çekti.

‘Buharlaşma ya da Salgi Azalması Neden Olabilir’

Gözün iki temel tipi hakkında bilgi veren Dr. Tunç, “Buharlaşmaya bağlı olanlarla, gözyaşı salgısının azlığına bağlı kuruluk olanlar arasında ayrım yapılır. Buharlaşma çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirken, salgı azlığı genellikle romatolojik veya otoimmün hastalıklara bağlıdır. Bu farkı belirlemek tedavi sürecinde büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

Tedavinin hastaya özgü olarak planlanmasının gerekliliğini vurgulayan Dr. Tunç, “Gözyaşı damlalarının seçimi titizlikle yapılmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda koruyucu madde içermeyen damlalar tercih edilmelidir. Kirpik diplerinde yağ eksikliği olan hastalar için yağlı içerikli damlalar, buharlaşma baskın ise yüksek miktarda hiyaluronik asit içeren damlalar önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

‘Steroid Damlaların Hekim Gözetiminde Kullanılması Önemli’

Dr. Tunç ayrıca, kortizonlu (steroid) damlaların bilinçsizce kullanılmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Steroidler ilk kullanımda hastaya önemli bir rahatlama sağlayabilir, ancak uzun süre kontroldışı kullanımı katarakt veya göz tansiyonu gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka hekim gözetiminde kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Hayat Tarzı Değişiklikleri Etkili Olabilir’

Buharlaşmaya bağlı kurulukta çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Dr. Tunç, “Telefon veya bilgisayar ekranına uzun süre bakma, klimalı ortamlar, rüzgar gibi etkenler gözyaşını hızla buharlaştırabilir. Bu tür kuruluklarda yaşam tarzı düzenlemeleri semptomları önemli ölçüde azaltabilir. Gözyaşı üretiminin ciddi şekilde azaldığı ileri vakalarda ise otolog serum veya PRP damla tedavisi etkili olabilir. Hastadan alınan kan işlemlerden geçirilerek damla formunda kullanılır. PRP damlaları, göz yüzeyinin iyileşmesine yardımcı olur ve ağır durumlarda olumlu sonuçlar sağlayabilir.” dedi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Yapay zeka, yüzde 90’a yakın başarıyla kanseri erken teşhis etti

Sağlık Bakanlığı, “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi” ile bir yılda bir milyonu aşkın görüntünün incelendiğini ve kanserin erken teşhisinde yüzde 90’a yakın başarı sağlandığını bildirdi.