Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Değişti: İşte Güncel Durum

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasıyla taşıt kredilerinde yeni bir dönem başladı. Tüketici kredilerinin en düşük payına sahip olan taşıt kredisi hacmi, son iki haftada önemli ölçüde geriledi. Toplam kredilerin sadece %3’ü ‘taşıt’ kategorisinde gerçekleşirken, bu durum özellikle otomotiv sektörünü etkiliyor.

En Düşük Taşıt Kredisi Faiz Oranı Güncellendi

Bankaların taşıt kredisi faiz oranları mayıs ayı itibarıyla değişti. En düşük taşıt kredisi faiz oranı şu anda yüzde 3.45 seviyesine yükseldi. Bazı bankalarda ise bu oranlar yüzde 4’ü aşabiliyor.

Taşıt Kredilerindeki Gelişmeler

Geçtiğimiz aylarda faizlerin %3’e kadar gerilediği dönemler yaşanmıştı. Ancak son zamanlarda faizlerin tekrar yükselmesi taşıt kredilerini de olumsuz etkiledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, faizlerle ilgili olarak “Şu an için 3.40-3.50 seviyelerinde finansman imkanı bulunabiliyor” açıklamasında bulundu.

  • Kredi faizlerinin yükselmesi taşıt kredilerini etkiliyor.
  • Toplam krediler içinde taşıt kredilerinin payı sadece %3.
  • Kredi büyüme oranları da faizler kadar önemli.

Ertemel, faizlerdeki düşüşle birlikte bankaların kredi büyüme oranlarının artmasını beklediklerini belirtti.

400 Bin TL Taşıt Kredisi Örneği

Bir araç için kullanılan 400.000 TL taşıt kredisi 36 ay vadeyle alındığında yüzde 3.50 faiz oranıyla aylık ödeme tutarı yaklaşık 23.000 TL olacaktır. Ancak dosya masrafları ve hayat sigortası gibi ek maliyetlerin de bulunduğu unutulmamalıdır.

Faizlerde Beklenti ve Öngörüler

Faiz oranlarının yaz aylarında makul seviyelere düşmesi bekleniyordu ancak son dönemdeki gelişmeler beklentileri öteledi. Beklentilere göre yaz aylarından itibaren faiz oranlarında iyileşme olabilir. Ancak daha istenilen seviyelere 2026 yılında ulaşılacağı tahmin edilmektedir.

Kredi İhtiyacı Olanlar Ne Yapmalı?

Faiz düşüşünü beklemek veya beklememek, ihtiyaca bağlı bir karardır. İleriye dönük pozitif değişimlerin talebi artıracağını göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde karar verilmelidir. Otomobil almayı düşünenler mevcut koşulları değerlendirerek bütçelerine en uygun kararı vermeye çalışmalıdır.

Related Posts

AKP satmaya devam ediyor… 23 yılın rekoru kırıldı

AKP iktidarında kamuya ait taşınmazların satışı hız kesmeden sürüyor. 2025’in ilk yarısında elde edilen gelir, son 23 yılın rekorunu kırarken, devlet kurumlarına ait çok sayıda arazi ve bina elden çıkarıldı. Satış listesinde Karayolları’ndan Şeker Fabrikaları’na kadar birçok kritik kamu kurumu bulunuyor.

İŞKUR’dan kamu kurumlarına geçici süreli personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Son 20 yılın istatistiği: Rusya büyümede tüm Batı ekonomilerini geride bıraktı

Rusya Devlet Başkanlığı Yabancı Ülkelerle Yatırım ve Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Dmitriyev, Rusya’nın son 20 yılda ekonomik büyüme konusunda tüm Batı ekonomilerini geride bıraktığını gösteren istatistiklere dikkat çekti.

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?