Bin 300 yıllık ‘şeytan parası hazinesi’ bulundu

Hristiyan misyonerler tarafından ‘şeytanın parası’ olarak adlandırılan bu tür adaklar, pagan inançlarına tepki olarak yapılan dini ritüellerin bir parçası olabilir.

Kültürel Miras Ajansı’ndan arkeolog Jan-Willem de Kort, bölgenin Sakson toprakları olarak bilindiğini ancak buradaki halkın kendilerini bu isimle tanımlamayabileceğini belirtti ve “Muhtemelen Saksonlar, dış dünyada paganları tanımlamak için kullanılan bir terimdi” dedi.

Hazinenin bulunduğu bölge, Hezingen köyü yakınlarında, Almanya sınırına 130 kilometre mesafede yer alıyor. Bölge, tarih boyunca Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırı olarak kabul edilen Aşağı Almanya Limes’inin hemen kuzeyinde bulunuyor. 5. yüzyılda Roma’nın buradan çekilmesinin ardından, bölgedeki halkın pagan tanrılara adak sunmaya devam ettiği tahmin ediliyor.

‘ŞEYTANIN PARASI’ METAL DEDEKTÖR İLE BULUNDU

2020 ve 2021 yıllarında metal dedektörü kullanan araştırmacılar, bölgede altın ve gümüş sikkeler buldu. Yetkililerle iş birliği yapılarak yapılan kazılarda 100’den fazla altın ve gümüş sikke, altın takılar, kolyeler, küpeler ve büyük değerli metaller ortaya çıkarıldı. Bazı büyük parçaların, ağırlıkları üzerinden değerlendirilen “hacksilver” türünde ticari metaller olabileceği düşünülüyor.

Bölgedeki toprak analizlerinde kemik kalıntıları bulundu, bu da burada hayvan kurban edildiğine işaret ediyor. Ayrıca keşfedilen sikkeler arasında 7. yüzyılda Frank İmparatorluğu’na ait son derece nadir basılmış paralar da bulunuyor.

PAGAN KÜLT ALANI OLABİLİR

Kazıları yöneten de Kort, hazinenin birkaç farklı noktaya gömülmüş olması nedeniyle buranın bir pagan tapınak alanı olduğunu düşündüklerini belirtti. Adakların hangi tanrılara yapıldığı bilinmese de, Norse mitolojisindeki Odin’in Alman versiyonu olan Wodan’a yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

9. yüzyıldan kalma bir Hristiyan vaftiz belgesine göre, Saksonlar Hristiyanlığı kabul ettiklerinde, Wodan ve diğer tanrıları reddetmeye zorlanıyordu. Bu belgede, eski tanrılara sunulan adaklar ‘diobolgelde’ yani ‘şeytanın altını’ olarak tanımlanıyordu.

Kazılarda ayrıca 14 ahşap direğin bulunduğu bir sıra tespit edildi. Direklerin doğu-batı eksenine göre yerleştirildiği ve içlerinden bazılarının kutsal sütunlar olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bu düzen, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarını işaret ediyor olabilir ve paganların tarımsal üretkenliği artırmak için tanrılara dualar ettikleri bir yer olabilir.

Related Posts

Twitter (X) dondu mu, çöktü mü, ne sorun var? 24 saatlik veriler yayınlandı! İşte Twitter X 1 Temmuz hata tespit raporu

Twitter çöktü mü, X neden açılmıyor, dondu mu ne sorun var? 1 Temmuz Salı günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sorun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 1 Temmuz Salı Twitter hata tespit raporu…

Bilim toplumla buluşuyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” etkinliği, 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenecek. 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin katılımıyla hayata geçirilecek etkinlik, üniversitelerin bilimi toplumla buluşturduğu geniş kapsamlı bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.

En uzun gündüz ne zaman? 2025 yaz gündönümü ne zaman, ayın kaçında?

En uzun gündüz ne zaman sorusu, Haziran ayıyla birlikte gündeme geldi. Yaz gündönümü, kuzey yarımkürede yaz, güney yarımkürede kış başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanıyor. Peki Gün dönümü ne zaman? En uzun gündüz hangi tarihte, ayın kaçında olacak? İşte ayrıntılar…

Okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

Okullar bu Cuma mı kapanıyor sorusu, Haziran ayının ortalarıyla beraber gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Kurban Bayramı tatili geride kaldı. Haziran ayı da ilerlerken aileler yaz tatili için planlarını şekillendiriyor. Milli Eğiti Bakanlığı yayınladığı akademik çalışma takvimi ile okulların kapanış tarihi ve karne günü belli oldu. Okullarda 1. dönem 9 Eylül 2024 tarihinde başlayıp 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erdi. 15 günlük sömestr tatili sonrası ilkokul, ortaokul ve lise için ikinci dönem 3 Şubat 2025 Pazartesi başladı. Yoğun geçen ders temposunun ardından binlerce öğrenci yaklaşık üç ay sürecek yaz tatiline girecek. Peki okullar ne zaman kapanacak, karneler bu hafta mı verilecek? Yaz tatili 20 Haziran’da başlıyor mu? İşte MEB çalışma takvimi ile yaz tatili tarihleri…

YKS SINAV TARİHİ VE GÜNÜ 2025 SAYAÇ | YKS sınavı ne zaman, kaç gün kaldı, hangi gün? Üniversite sınavı YKS (TYT-AYT, YDT) çıkmış sorular 2024!

YKS sınav tarihi 2025 için geri sayım devam ediyor. Özellikle liselere giriş kapsamında uygulanan 2025 LGS sınavı sonrası, milyonlarca üniversite öğrencisinin gündemine YKS sınavı ne zaman? sorusu geldi. Aynı zamanda, söz konusu sınava günler kala YKS çıkmış sorular da adayların yoğunlaştığı bir diğer konu oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) giriş belgeleri 11 Haziran’da erişime açıldı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle edinebilecek. Üniversiteye giriş kapsamında haziran ayında uygulanacak olan söz konusu sınav TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. Peki, YKS sınavı ne zaman, kaç gün kaldı 2025? YKS hangi gün? İşte, üniversite sınavı (TYT-AYT, YDT) tarihi ve ayrıntılar.

“İstanbul’dan Artvin’e Sesler ve Renkler Konseri” düzenlendi

“İstanbul’dan Artvin’e Sesler ve Renkler Konseri” düzenlendi