Çin medyası, ABD’den, DeepSeek’i hedef alan siber saldırılar yapıldığını iddia etti

Çin Medyası, Yapay Zeka Uygulaması DeepSeek’in ABD Menşeili Siber Saldırılarla Hedef Aldığını İddia Ediyor

Çin medyası, yapay zeka uygulaması DeepSeek’in, ABD menşeili bir siber saldırı dalgasıyla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.

Devlet televizyonu CCTV bünyesindeki sosyal medya hesaplarından birinde yapılan paylaşımda, şirketin web sunucularına 3 Ocak’tan itibaren ABD’deki IP adreslerinden saldırılar yapıldığı ve bunların 27-28 Ocak’ta “kitlesel kaba güç saldırısına” dönüştüğü bildirildi.

CCTV’ye açıklama yapan siber güvenlik uzmanı Vang Hui, saldırıları düzenleyen tüm IP adreslerini kayıt altına aldıklarını ve tümünün kaynağının ABD’deki adresler olduğunu belirtti.

Çinli yapay zeka şirketi, 27 Ocak’ta web sitesine yönelik siber saldırılar nedeniyle internet sitesinde yeni kullanıcı kayıtlarını durdurduğunu bildirmişti.

Şirketin web sitesindeki yapay zeka sunucusu kaldırılırken, sayfadaki bilgilendirme notunda “DeepSeek hizmetlerine yönelik büyük ölçekli kötü amaçlı saldırılar nedeniyle hizmet devamlılığı için kayıtları geçici olarak kısıtlıyoruz.” ifadesine yer verilmişti.

Kısıtlama yalnızca yapay zeka aracının web’deki sohbet robotu ve uygulama ara yüzü (API) servisi ile sınırlı kalırken DeepSeek mobil uygulaması aktif kalmaya devam etmişti.

Yapay Zekanın “Sputnik Anı”

Çin’de yeni kurulan bir şirketinin düşük maliyetle geliştirdiği yapay zeka modelinin, büyük yatırımlarla sektöre hakim olan ABD’li şirketlerin modellerinden daha üstün performans göstermesi, teknoloji dünyasında sarsıcı bir etki yaratmıştı.

Düşük bir bütçe ve sınırlı bilgisayar gücüyle, açık kaynak kodlu bir Büyük Dil Modeli (LLM) geliştiren DeepSeek, bu alanda milyarlarca dolar harcayan teknoloji şirketlerinin maliyetlerini sorgular hale getirirken, ABD borsalarında teknoloji hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı.

ABD’nin ileri teknoloji çiplerin Çin’e ihracatını kontrol altına alarak ülkenin yapay zeka gibi çığır açıcı teknolojilerdeki gelişimine set çekmeye çalıştığı bir dönemde, Çinli bir şirketin kısıtlı olanaklarla ABD’deki muadilleri kadar verimli bir üretken yapay zeka yaratabilmesi, teknoloji kısıtlamalarının etkinliğini de sorgulanır hale getirmişti.

DeepSeek’in çıkışı, ABD ile Sovyetler Birliği arasında, Soğuk Savaş yıllarında uzay yarışını başlatan gelişme olarak görülen, Sovyetler’in 1957’de Sputnik uydusunu fırlatmasına benzetilerek, bunun ABD ile Çin arasındaki rekabette bir “Sputnik anı” olduğu yorumu yapılmıştı.

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması sebebiyle hızla yayılarak popülerleşen yapay zeka modeli, ileri yapay zeka sistemlerinin demokratikleşmesi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, bunu Çin’in, ABD hakimiyetindeki sektörü baltalama girişimi olarak görenler de bulunuyor.

Related Posts

Son ankette gençler, Cumhur İttifakı’na ‘hayır’ dedi! Üçüncü parti dikkat çekti

ORC’nin genç katılımcılarla yaptığı son ankette CHP yüzde 30’un üzerinde oy alırken AKP yüzde 21,2’de kaldı. MHP ile İYİ Parti’nin baraj altı kaldığı ankette Zafer Partisi 3’üncü sırada yer aldı.

Akdeniz’de 4,4 büyüklüğünde deprem

AFAD, Akdeniz’de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

Alkolü arkadaşlar birbirini bıçakladı

Kayseri’de alkollü oldukları öne sürülen 2 arkadaş, birbirlerini bıçakla yaraladı.

Dünyanın kör noktası: Baltık ülkeleri, silahlarını Rusya’ya doğrulttu

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Baltık ülkeleri ve komşu devletler askeri hazırlıklarını hızlandırdı. İsveç, savunma harcamalarını artırmak için 27 milyar euro borçlanmaya hazırlanırken Finlandiya da mayınları yasaklayan anlaşmadan çekildi. İsveç maliye bakanı askeri hazırlıklarının sebenini “çocuklarımız Rusça konuşmasın diye yapıyoruz” sözleriyle açıkladı.

Ekrem İmamoğlu’ndan gençlere mesaj: Yeni yönetimin ilk adımlarını atıyoruz

Ekrem İmamoğlu’ndan gençlere mesaj: Yeni yönetimin ilk adımlarını atıyoruz

Ankara’nın 180 günlük suyu kaldı, ASKİ’den ‘tasarruf’ çağrısı geldi

Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlara hiç su gelmemesi halinde 170-180 günlük su kaldığı bildirildi. ASKİ Müdürü Memduh Aslan Akçay, su sıkıntısına kısa vadeli çözümün tasarruf olduğunu dile getirdi. Suyun tarım için kullanılmasına da tepki gösteren Akçay, ‘daha fazla önlem’ vurgusu yaptı.