kars haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

İlaç fiyatları güncellenmedi, eczacılar zor durumda

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "2 yılı aşkın süredir güncellenmeyen kademeli ilaç fiyat baremleri nedeniyle birçok eczane ekonomik darboğazda. Ne yazık ki son yapılan güncelleme mesleğimizin yaşadığı ekonomik sorunları çözmekten çok uzak" ifadelerini kullandı.

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan: Sağlık, Toplumun Uyumlu İşleyişi İçin Önemli

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, sağlamanın bireylerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve toplumsal açıdan uyumlu bir şekilde işlev görmesini sağladığını belirtti.

Saydan, eczacıların ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve eczaneleri ayakta tutabilmek adına girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, beklentilerini ilettiklerini dile getirdi:

“Ancak halen beklediğimiz İFK (İlaç Fiyat Kararnamesi) düzenlemesinden olumlu bir geri dönüş alamadık. İFK’nın sürekli ertelenmesi, halkın ilaca erişimini sağlayan 30 bin eczaneyi doğrudan tehdit ediyor. Eczanelerimiz artan işletme maliyetleriyle karşı karşıya kalırken, gelirlerimiz bununla başa çıkmakta güçlük çekiyor. Bu sebeple ilaç fiyat baremlerinin acilen ve kalıcı bir şekilde güncellenmesi gerekmektedir.”

“İlaç Fiyatlandırmasında Kullanılan Kur Reel Kura Uyum Sağlamalı”

Saydan, küresel olarak yaşanan ekonomik dalgalanmaların ve Türkiye’deki reel kur ile ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun arasındaki farkın ilaç bulunabilirliğini ciddi şekilde zorladığını vurgulayarak, “İthal ilaçların güncel kura uygun teminindeki sıkıntılar, çözümsüz bırakılırsa ilerleyen süreçte artarak devam edecektir. Kullanılan avro kurunun güncel reel kur karşısında değer kaybettiği açıktır.” değerlendirmesini yaptı.

İlacın kolay ulaşılabilir olmasının hayati önem taşıdığını belirten Nurten Saydan ekledi:

“Çünkü ulaşılamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Ülkemizde ruhsatlı ilaçlara erişim sorunları yaşanırken, yenilikçi tedavilere ve yeni ilaçlara ulaşım oranımız oldukça düşüktür. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor.”