Sağlıklı olmanın yolu ağızdan geçiyor

Ağız Sağlığı, Genel Sağlık İçin Ne Kadar Önemli?

Ağız sağlığı, genel vücut sağlığıyla doğrudan ilişkili bir konudur. Son araştırmalar, ağız sağlığının vücut sağlığı için ne kadar önemli bir ayna görevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Diş Hekimi Ayça Tarakçı, diş eti hastalıklarının bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Araştırmalar, diş eti problemleri yaşayan bireylerin, kalp krizi ve inme gibi hayati risklerle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sağlamak, bu tür riskleri azaltmanın en etkili yollarından biridir. Diyabetin de ağız sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Diş Hekimi Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir. Ağız sağlığı da diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının ağız sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

Ağız Bakterileri Kalbe Kadar Ulaşabilir mi?

Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti sorunlarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.