Trump 24 Nisan mesajında “soykırım” demedi

Trump, 1915 Olaylarını Anma Açıklamasında “Soykırım” Demedi

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 olaylarını anma açıklamasında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınarak “büyük felaket” anlamına gelen Meds Yeghern ifadesini tercih etti.

Trump mesajında, “Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden birinde acı çeken o muhteşem ruhları onurlandırıyoruz. 1915’in başında 1,5 milyon Ermeni sürgün edildi ve ölüme yürütüldü” ifadelerini kullandı, böylece selefi Joe Biden’ın tutumundan geri adım atmış oldu.

Joe Biden, göreve geldiği 2021 yılından itibaren 24 Nisan anmalarında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmiş, böylelikle ABD Başkanları arasında bu terimi kullanan ilk isim olmuştu. Biden’ın bu kararını, dönemin Amerikan basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden önce açıkladığını belirtmişti.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama da Trump gibi “büyük felaket” tabirini kullanmayı tercih ediyordu.

Ermeni aktivistler, Trump’ın tercih ettiği dillere tepki gösterdi.

Ermeni Ulusal Komitesi direktörü Aram Hamparian, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Ermeni soykırımını tanıma kararından geri adım atması, Türk tehditlerine utanç verici bir teslimiyet anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Hamparian ayrıca, “Trump’ın bu ifadeyi kullanmaması gerçeğin bilinçli bir inkârıdır ve Ermenilere yönelik süregelen şiddete karşı ABD’nin hoşgörü sinyali verdiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi ‘Soykırım’ Olarak Tanıyor

Türkiye, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor ve uluslararası alanda bu tabirin kullanılmasını engellemeye çalışıyor.

Ana akım Batılı tarihçilere göre, 1915-1916 yıllarında Osmanlı yönetiminin Rusya ile iş birliği yapmakla suçladığı Ermeni azınlığına yönelik baskı eylemlerinde 1,5 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ise Ermeni nüfusun kayıplarının daha az olduğunu ve bölgede yaşanan iç çatışmalarda Türklerin de hayatını kaybettiğini savunuyor.

Beyaz Saray’ın tutumundan bağımsız olarak ABD Kongresi’nin her iki kanadı, 2019 yılında neredeyse oybirliğiyle ABD’nin Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamıştı. Ermenistan ile yakın ilişkiler içinde bulunan Fransa ve Rusya, Nazi geçmişi nedeniyle bu konuda hassasiyet gösteren Almanya da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ediyor.

AFP / MUK,EC

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Handala gemisi Aşdod’da: İsrail ablukayı sürdürüyor!

İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırma amacıyla İtalya’dan 21 aktivistle 20 Temmuz’da yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun Handala gemisine İsrail ordusu tarafından müdahale edilmesinin ardından, geminin Aşdod Limanı’na …

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze Şeridi’ne 100’den fazla hava saldırısı düzenledi

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarıyla 60 bine yakın Filistinlinin ölümüne neden olduğu Gazze’ye son 24 saatte 100’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Türkiye-Arnavutluk Savunma Protokolü İmzalandı

Türkiye ve Arnavutluk, Nakdi Yardım Protokolü’nde değişiklik için imza töreni gerçekleştirdi.

Esnafın umudu: Gurbetçiler

Aksaray Kapalı Çarşı esnafı, bu yıl işlerin bekledikleri gibi hareketli geçmediğini belirterek, müşteri profilinden şikayet etti. İnsanların ürünleri sadece deneyip satın almadan ayrıldığını söyleyen esnaf, “Piyasayı gurbetçi canlandırıyor. Gurbetçi olmazsa piyasa sıkıntılı” dedi.

ABD’de rekor düşüş: Doğurganlık azaldı

ABD’de doğurganlık oranının 2024’te kadın başına 1,59 seviyesine gerilediği duyurulurken, bunun kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana en düşük doğurganlık oranı olduğu belirtildi.

Termal şok nedir? Cam, metal ve elektroniklerde tehlikeye dikkat!

Ani sıcaklık değişimleri, malzemelerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. İstanbul’da hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle birlikte ise uzmanlardan açıklamalar yapılıyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası, “İstanbul’da hissedilen sıcaklık 56 derece. Termal şok yaşanabilir.” açıklamasıyla vatandaşları uyardı. Peki, termal şok tam olarak nedir ve hangi alanlarda tehlike yaratıyor?