Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Türkiye’deki Yastık Altı Altın Miktarı 331 Milyar Dolar Değerinde

Uluslararası altın şirketinden Peter Reagan’a göre Türkiye’de yastık altında bulunan altın miktarı oldukça yüksek. Ekonomik kriz dönemlerinde devletin yaptığı “altını bozdurun” çağrıları halk arasında artık etkili olmuyor. Türk halkının yastık altında sakladığı fiziki altın miktarı son verilere göre yaklaşık 4.500 ton, yani 331 milyar dolara ulaşmış durumda. Vergi baskısı ve kısıtlamalara rağmen halkın altına olan güveni devam ediyor.

Türkiye’de altın birikimi sadece kültürel bir gelenek değil, aynı zamanda kötüleşen para politikalarına karşı bir güvenlik ağı olarak görülüyor. Enflasyonun artması ve Türk lirasının değer kaybetmesiyle birlikte halk, birikimlerini altın olarak tutmaya yöneliyor. Kimi insanlar külçe altın alırken, kimileri ziynet eşyası ya da altın paraları tercih ediyor. Ortak bir nokta ise güvensizlik hissi.

Devletin altın ticaretiyle ilgili müdahaleleri de artıyor. Belgesiz işlenmiş altın satışları 2024 yılında yasaklanırken, 5 bin dolar üzerindeki mücevher alımları detaylı raporlanmak zorunda. Vergi oranları artırıldı, bankaların alım-satım farkları genişletildi ve altın ticareti zorlaştırıldı.

Altın, kriz dönemlerinde halkın dayanağı ve güvensizlik hissi durumunda sığınağı olmaya devam ediyor. Ekonomistlere göre Türkiye’nin ekonomik krizlerden az hasarla çıkmasında yastık altı rezervlerinin önemli bir rolü var. Altınlar krizlerde bozdurulur, ekonomi desteklenir ve sonra tekrar birikim yapılır. Altın sadece bir yatırım aracı değil, aynı zamanda bir güvenlik mekanizması olarak görülüyor.

Güvensizlik sadece paraya değil, aynı zamanda yöneticilere karşı da hissediliyor. Ekonomik belirsizlikler, artan enflasyon ve para politikalarına olan güven eksikliği vatandaşları somut ve güvenilir yatırım araçlarına yöneltiyor. Böylelikle altın, Türk halkı için güvenli liman olmayı sürdürüyor.

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı 331 milyar dolarla oldukça yüksek bir rakam. Ülkedeki en zengin iş insanı Murat Ülker’in 5,3 milyar dolarlık serveti göz önüne alındığında, Türkiye’nin en zengin 30 dolar milyonerinin toplam servetinin 61,4 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, 331 milyar dolarlık altın rezervi oldukça dikkat çekici bir boyutta.

Related Posts

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Çiftçiler isyan etti: Kendi ülkemizde sahipsiz ve yetim kaldık

Bereketli Çukurova topraklarında biber, domates ve karpuz gibi ürünleri para etmediği için tarlada çürümeye terk edilen emektar çiftçiler adeta isyan etti, iktidardan acil çözüm ve destek istedi.

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

CHP’li Aşkın Genç’in dinlediği yurttaş dert yandı

Hayatını kaybeden eşinden bağlanan emekli maaşıyla geçinmeye çalışan yaşlı kadın, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’e, “Maaş yetmiyor, yetişemiyorum. Tek başıma yaşıyorum. Cumhurbaşkanım herkese yardım ediyor, bize yardım etmiyor. Niye getirdin o …

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiriyor: Yargıtaydan “tahliye taahhütnamesi” kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ev sahibi ile tahliye anlaşmazlığında, kira sözleşmesinden bir gün sonra imzalanan tahliye taahhütnamesinin, kiracının serbest iradesinin ürünü olduğuna hükmetti.