Vatikan’dan yapay zeka açıklaması: ”İnsan olarak değerlendirilmemeli”

Vatikan’dan Yapay Zeka Raporu: Antik ve Yeni

Vatikan’ın İman Doktrini Bakanlığı ve Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un da imzasını taşıyan yapay zekanın risklerine dikkat çeken “Antiqua et Nova” (Antik ve Yeni) adlı rapor yayınlandı.

Vatikan Basın Ofisi tarafından paylaşılan ve 117 maddeden oluşan rapor, Katolik Kilisesi’nin yapay zeka konusundaki yaklaşımını ve içerdiği etik riskleri ortaya koymaktadır.

Raporda, yapay zekanın eğitim, ekonomi, iş, sağlık, insan, uluslararası ilişkiler ve savaş bağlamındaki potansiyeli ve zorlukları üzerinde durulmaktadır.

Rapora göre, yapay zekanın “bir insan gibi görülmemesi, ilahlaştırılmaması, insan ilişkilerinin yerine geçmemesi ve aksine sadece insan zekasına tamamlayıcı bir araç olarak kullanılması” gerekmektedir.

Raporda, yapay zekanın savaş kaynaklarını “insan kontrolünün çok ötesinde” artırabileceği ve insan hakları açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilecek istikrarsızlaştırıcı bir silahlanma yarışını hızlandırabileceği belirtilmektedir. Yapay zekanın, “analitik yetenekleri” milletlerin barış ve güvenlik arayışına yardımcı olabileceği ancak “doğrudan insan müdahalesi olmadan hedefleri belirleyip onlarla etkileşime girmesinin” ciddi bir etik endişe kaynağı olduğu ifade edilmektedir.

“Antiqua et Nova” adlı raporda, bu tür teknolojilerin savaşlara, çocukları bile esirgemeyen ve birçok masum sivilin yaşamını etkileyen kontrolsüz bir yıkıcı güç kazandırabileceği vurgulanarak, insanlığın kendi kendini yok etme sürecine girmemesi için insanın yaşamını ve onurunu tehdit eden tüm teknoloji uygulamalarına karşı açık bir tavır alınması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Raporda, yapay zekanın insan ilişkilerinde bağlantıları artırabileceği ancak “zararlı izolasyonlara” yol açabileceğine işaret edilerek, yapay zekanın bir birey gibi temsil edilmesinin “yanlış” olduğu ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasının ise “ciddi bir etik ihlal” teşkil ettiği belirtilmektedir.

Yapay Zeka ve Sahte İçerik Üretimi

Raporda, yapay zekanın sahte haber ve içerik üretme konusundaki risklerine dair uyarılar bulunmaktadır. Yapay zeka tarafından üretilen ve yayınlanan içeriklerin doğruluğunun her zaman doğrulanması gerektiği vurgulanmaktadır.

Raporda şu ifadelere yer verilmiştir:

“Yapay zekayla üretilen sahte görsel ve işitsel içerikler, toplumun temellerini zayıflatarak ilişkileri ve gerçekliği çarpıtabilir. Bu durum, dikkatli bir düzenlemeyi gerektirir. Çünkü özellikle yapay zeka tarafından kontrol edilen veya etkilenen medya vasıtasıyla yanlış bilgi kasıtlı olarak yayılabilir, siyasi ayrışmayı ve toplumsal huzursuzluğu artırabilir. İhtiyatla yaklaşılması gereken bir konudur. Çünkü insanların karar verme sürecinde kötülüğün varlığı her zaman mevcuttur. Bu teknolojinin ahlaki değerlendirmesi, nasıl kullanıldığına ve yönlendirildiğine bağlıdır.”

İtalya’nın dönem başkanlığında gerçekleştirilen 14 Haziran 2024 tarihli G7 Liderler Zirvesi’nde “Afrika ve Akdeniz, Yapay Zeka ve Enerji” konulu yüksek düzeyli oturuma katılan Papa Franciscus, yapay zekanın insanlığa hizmet etmesi gerektiğini ve karar alma sürecinin insanlara ait olduğunu vurgulamıştır.

Related Posts

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.

Bilim insanlarından acil uyarı: 500 tür yok olabilir

Yeni yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, önümüzdeki 100 yıl içinde 500’den fazla kuş türü yok olma riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, bu “şok edici istatistik” karşısında acil ve özel koruma programlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Mayıs’ta 210 binin üzerinde taşıt trafiğe çıktı

Mayıs ayında 210 bin 295 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 32 milyon 182 bin 121 oldu.

Telefonlardaki bellek miktarı yapay zeka sebebiyle 24 GB’a çıkıyor

Gelen bilgilere göre 2026 yılında çıkacak olan Android amiral gemisi modellerinde artık 24 GB bellek standart olacak. Sebep ise tabi ki Yapay Zekâ!

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.